Saturday, April 9, 2011

management study~

Administration

-implimentation of major policies and decision.
-performance or management of business.

Management

-subset of administration associate with technical purchasing.
-doing the work inside department.

iso 9001 - 2008

-international organization for standarzation that set standard
in many business and technology.
-it provide requirement or give guidance on good management quality.

Inventory control

-it keep track of all furniture, equipment and recal property.
-it responsible for property inventory record, receipt processing,
and department supply activity.

Human resource

-employing people, developing their capabilities, performance management,
maintaining and compensating services with the job and organization requirement.

Quality control circle

a small group, about 5-10 people from the same unit who meet regularly
to identify, select and analyse work related
problem,then forward suggestion solution to the management to solve the problem..

conceptual mental block

-since, we are born, our teacher or our parent teach us about
how to solve the several problem. after we grow up,
we still use that way to solve the problem, it is call conceptual mental block.
to get out from that situation,
we must use lateral thinking and autocratic thinking.

ABNA (ACHIEVABLE BENEFIT NOT ACHIEVE)

-the defects are difference between result that you could optimally get with available resources and result you acually get.
now the goal of QA is to reduce this gap (ABNA) to zero..


~


need of an individual to be motivated

-physiological need : food, water, breathing.
-safety need : shelter, protection.
-social need : friendship, love.
-esteem need - respect by other, respect from other.
-self actulization : morality, problem solving.

factor which influence an individual desire to be motivated
-need, vision and dream.
-developing a love to learn lifestyle.
- to overcome and to face the problem or the failure.

way to motivated the employee or staff

-increase staff salary.
-always interact with the staff.
-give reward base on their performed.
-give punishment if their do wrong.
-provided the safety and good work environment.

quality of good manager

-treat staff well.
-thinks like a winner.
-recognize the difference.
-set realistic goal.
-prevent de-motivation.
-job financial enrichment.
-know how to handle the problem.

motivation

-it is force that create behavior to fulfill a need and is connected to
acknowledgment.

counselling

-it is a individual or group discussion with people who
know how to give people motivation and spirit to face the problem
in their life.

PDCA ( PLAN DO CHECK ACTON)

plan - to establish objective and process to deliver result.
do - implement proses (do ask what plan)
check-monitor, evaluate the process and result again objective.
act- take for improvement.

5 principle of QM

-total quality management.
-quality control circle.
-ISO.
-desk file.
-work procedure manual.

quality control activities

-mA linearity.
-kv accuracy.
-time accuracy.
-radiation leakage.
-scatter radiation.
-focal spot size assessment.
-AEC evaluation.
-xray field.

criteria program QA

-repeatability of result is assured.
-should be simple.
-should be easy.
-should be quick.
should be unexpensive.

iso 9001

-is a quality system management standard.
give guidance on good management practice.

TQM ( total quality management)

-it is philosophy at a perpetual improvement.
-refers to process managing guality.



thanks :)

love u..

miss pumpkin..






Wednesday, April 6, 2011

satu hari nie..

hari nie paper procedure..

so far, tadi ok lah jawab..
boleh lah..
alhamdulilah..
rasa best je.. sebab,
paper yang susah2 dah settle..

sekarang tgl paper agama,
it,
and management..

insyaAllah boleh buat..

tip dah dapat banyak nie..


and, lepas je abis exam tadi..
aku pegi settle kan
pasal trip nak pegi pangkor..

banyak benda lagi nak buat nie..

and, mcm2 lagi kena buat..
so, harap trip kami nie jadi lah..

and, semua berjalan lancar..


~


hari nie,
aku dengar 2 org putus tunang,..

dalam masa satu hari nie je lak tuh..

kadang2 rasa sedih gak,
wlu pun org lain yang putus kan..
aku lak terasa..

kenapa.....
dunia mcm nie.. huhu


aku terdengar dia sembang dengan tunang dia..
dalam phone..

sebab dia sembang depan2 aku..
dia sibuk menghadap laptop..
ingat dia buat ape..
rupanye bekas tunang dia,
suruh delete relationship kat fb..

patut mcm sedih je..
cakap pun slow je..

antara diolog diorg,
dia kata..

'saya dah buat semua yang awak mintak..
saya harap awak jaga makan minum awak..
jaga perut tuh..
jaga makan,
awak kan selalu sakit perut,
selalu buat saya risau..
lagi satu,
klu awak ade ape2 nak mintak tolong,
awak mesej je saya..
saya cube tolong..
awak jaga diri baik2 ye..
klu ade ape2,
saya ade tuk tlg awak..~'
......

assalamualaikum..


aku terpinga2,
npe lak dia cakap mcm tuh..


tibe2 dia bukak citer,
dia kata,

dia baru je putus tunang..

dalam hati aku,

Ya Allah, npe leh jadi mcm tuh...

huhuhu

dalam hati nak tau sgt,
tapi, nak buat mcm mana..
takut klu aku tanye nanti,
dia makin sedih..

so, dengan selamba aku cakap,
tak pe...

minggu depan lagi kita pegi pulau pangkor k..

jangan stress2...

aku pun heran,
npe aku leh cakap mcm tuh..
konon nak bagi support lah..


~


bila ingat balik ape dia sembang
dengan bekas tunang dia tuh..

rasa sayu hati..

kenapa,
semua benda2 mcmm nie kena jadi..
huhuhu

klu dah lama bersama..
tak ke kita rasa sayang..

kenapa sering kali ade je masalah..
kenapa sering kali ade je salah faham..
kenapa ade je benda yang kena makan hati..
kenapa ade je yang kita kena merana..
kenapa ade je benda kita nak sedih kan..
kenapa ade nye perpisahan..

kenapa.......
kenapa..



banyak jawapan sebenar nye,
cume kita kena tau macam mana nak
hadapi semua nie..


wlu bahgia mne kita pun,
kadang2, ade jugak...

satu, dua benda..

yang kadang2 kita tak sedar,
kita tengah buat salah..
kadang2 kita tak mksud kan pun..
dan,
kadang2..
kita tak terniat pun mcm tu..


dunia.. mcm2 dugaan..

jujur lah,
aku pun takut nak hadapi semua nie..
aku takut aku tak kuat..

kuat untuk selalu faham..
kuat untuk mengalah..
kuat untuk bertahan..
kuat untuk menjadi pasangan yang setia..

aku selalu berdoa,
supaya hari2 yang aku lalui,

aku akan sentiasa dilindungi,
dan aku sentiasa mempunyai kekuatan,

untuk hadapi semua nie..


~


penulisan aku cuma satu dari jutaan penulisan didunia..

cume, ape yang aku tulis nie,
hanya untuk pengajaran bagi diriku..
dan pasangan ku..


~


harapan kepada pasangan ku..

aku,

cuma hanya meminta mohon maaf..
klu selama nie,
aku selalu

menyakiti hati mu,

membuat kamu tersasa hati..

selalu membuat kamu sedih hati..

selalu mengabaikan kamu..


aku cuma insan,
yang tak cukup sempurna..

untuk selalu,
membuat kamu gembira dan tertawa..

kadang kala ketika masa,
aku hanya menyakiti hati mu..

dan kadang kala jua,
aku akan selalu membuat kamu begitu bhgia..


aku cuma mahu kamu tahu,
aku sgt mencintai diri mu..

ikhlas.. dari aku..

shah...

Sunday, April 3, 2011

satu paper!!

satu paper dah settle :)


alhamdulilah.. boleh buat..


tapi,

terpaksa kuar awal..

sebab dah sakit perut sangat2 hahaha


makan roti sardin nye pasal lah nie..


now,

ade kat library..

konon2 saje lah nak lepak..


padahal,

kunci tak bawak..

mcm mana nak masuk bilik hahaha


so, nka cover,

terpaksa lah lepak cni..


and, ternampak lak banyak pc tak guna..


jadi,


ter0n9 lah..


dah ter0n9,


terBloging lah pulak hahaha (dah pandainie hahaha)



esok tak de paper..


so, ingat ptg nie boleh rehatlah ckit..


and, esok ke,

or malam nie bleh lah start nak study..


sebab rabu nie baru ade exam..


sungguh jauh kan gap dia..


nie yang best hahah


banyak masa leh study..



~



rabu nie paper procedure..


agak susah lah..


tapi, klu dah study..

tak de pae lah..


insyaAllahboleh buat..



~



tengah syok2menaip nie,

tibe2 lak ade org duk sebelah..


duk intai2 ape yang aku taip..

segan pun ade..


dia nak tau sangat ke ape aku taip nie hahaha


seronok gak rupanye mengarut dalam nie kan..

saje nak praktis jari jemari nie..


menari atas keyboard nie hah~


peduli ape pun klu tak de imformasi ke,

tak de maklumat ke,

tak de faedah ke...


tak de pae2 pun..


yang penting blog nie bertulis..


klu org tertengok,


ade ak lah benda diorg nak bace kan??



~



ade lah sorg member laki aku nie,


dia dalam2 diam suka bace blog aku..


heran aku..


tapi tak pe,

aku faham..


dia bosan sgt2 tuh...


tapi, dia sendiri tak de blog..


mcm mana tuh? hahaha



~



org kata fb nie semua org ade..


tapi, ade gak bpe2 org kwan aku,

yang tak main fb nie..


best gak jadi diorg..


tak yah nak 0n9 selalu..

tak yah nak tgk notification..

tak yah nak gelak sorg2..

tak yah nak saling kutuk mengutuk..


banyak gak advantage nye nie hahaha


lambat pulak diorg nak kuar,..


bilik dah memnagil nie..


~


sekarang nie dalam dilema..


nak makan ke tak nak mkn??


makan ke tak??


tak makan, ke makan??



rasa makan kot...

sebab saje2.. lapar nie hahaha


and,


by the way,...



say no to MBBS hahahaha


dont ask why..


sebab, aku pun tak tau hahahah





love u !!!!

(hanya untuk kepada yang terasa je)



hahaha


bye~~~

Thursday, March 31, 2011

bear bear~



npe lah tajuk aku mcm tuh kan??

mcm nak bear je hahaha

klu dapat yang besar2.. lagi best hahaha
mesti ramai yang jeles..
and, ramai gak yang kutukk (padahal dalam hati diorg jeles sebenar nye)
hahaha


~



dalam masa terdekat nie bezy sangat2..

sebab esok dah mula exam..
kebanyakan senior kata paper senang je..

tapi,
bila tgk banyak pulak nak kena hafal..
tak pelah..

da lumrah nak sebagai pelajar kan..

belajar malas..

tapi,
klu cakap pasal kahwin..
cakap pasal nak ade anak..

semangat je.. hahaha

biasa lah, nie pun termasuk dalam lumrah manusia jugak..

benda2 yang susah nie mana nak sgt wat rajin2..
(cakap kat diri sendiri)


~


baru2 nie,
masa aku balik kampung..
aku ternampak lah album lama2 aku masa kecik..

try lah tangkap guna nset aku yang
comel nie..

tgk2 gambar dia cantik hahaha

tak sabar nak upload sebenar nye..
tapi..............

MALAS~~~~ hahaha

harap satu hari nanti aku aka cube rajin kan diri..

mesti ade yang nak tgk masa aku kecik2 dlu cmne..
tak comel pun..
comel lagi nur zahirah ilmuna

hehehe


~


and,
that time to...
aku baru tau yang aku penah pegi
ke bkit cahaya sri alam masa aku kecik2 dlu..

tahniah kepada abah,
yang berjaya menyimpan gambar2 aku masa aku kecik dulu..
and, tahniah sekali lagi sebab abah rajin tulis kat belakang
gambar2 tuh..

sebab tuh aku tau yang aku nah pegi sana..

and, that time..

i was 3 year old..
at 1993..


dua kali pulak tuh aku pegi masa kecik..
dalam tahun yang sma..

mak kata,
antara banyak2 adik beradik,
aku lah paling untung..

sebab masa muda2 dulu,
mak abah rajin pegi melancong..

sana cni diorg dukung aku..

aku tau nak nangis je..
dah bawa jalan pun nangis je..

tak bawak lagi lah..

aduh, teruk tul aku kan T_T


hahaha

bila dah besar nie,
ingat balik rasa pelik je..

sebab aku dah lagi besar dari abah..

dah lagi besar dari mak..

and, dah lagi tinggi dari diorg..

sayang mak,abah hehehe



~



bagi pandangan aku sendiri lah kan..

aku jadi besar sebegini,
sebab masa darjah 2 baru aku benti minum susu mak..

patut aku sihat je..
hahahaha


yeke?? harap2 ade lah sape2 tlg bagi penjelasan hahaha



~


my syg??

urm, entah ape dia buat kat umah tuh..

poco2 kot tiap hari hahaha

hari nie dia kata nur zahirah ilmuna tak datang..

klu dia datang,
my syg kata nak tlg cium kan!!
how sweet hahaha


dah lah.. study tak ag nie..
ape lah aku nak jadi..

asyik khayal je...

nia lah padah nye klu study dalam bilik..
ade je benda nak buat hahaha

klu tak fb pun,
bace buku..

klu bace buku pasal nak exam nie takpe gak..
nie buku tak de kaitan langsung hahaha


ok..

love u!! (hanis syuhaida bt mohd ghouse)


haih~ windu hahahaha gedik!!!







Tuesday, March 22, 2011

no title (blur)

salam..

bila dah lama tak update..
tak tau lak nak tulis ape sekarang..

sebab sebelum2 nie boleh guna tajuk

- daYs (without you) -

tapi nak buat mcm mana..

baru2 nie dia datang kl lah!!
hahahahahahah

happy gler!
dah bpe lama tak jumpa..
sakan giler lah kuar..

nasib lah ade gak jodoh kami nak jumpa..

so, memang dah tau dia nak datang kl..
cuma aku tak tau,
pukul bpe nak jumpa,
kat mna,,

sebab sume dia yang plan..
hehehe

ape2 pun,
thanks tau syg..

sebab datang jauh2 nak jumpa shah nie..
(ceh, padahal datang kl nak amik barang tuh~ HAHAHA)

alang2 kan, dapat lah jumpa..
thanks ag syg :(

so, pasni lama lagi lah nak jumpa..

and, bulan 5 nie baru dia datang cni..

yang tak best nye,
bila aku start praktikal je..
dia start kelas..

hadoiyai~.. mcm mana nie huhuhu

HAHAHAHA

cm pelik je aku cakap kan..

bagi aku lah kan.
klu ade jodoh tak kemana..
ape nak dirisau kan..
hujung minggu bleh jumpa..

bukan jauh pun..
dekat je hah..

kat klang je hahaha

harap jodoh kami akan sentiasa dipanjang kan.. amin..

alhamdulilah...

:)



~


dalam diam2..
rupanye ade gak org yang sudi bace blog aku
yang tak seberapa nie..

thanks sebab bace..

lagi pun, blog aku nie tak mcm blog mr. k..

blog mr. k best..

banyak maklumat leh dapat..
blog aku nie,
banyak betul yang aku ngarut.,..

tapi,
aku have fun bila menaip nie..

rasa best je...
ade gak lah benda nak buat..

tapi,
aku akuilah,

memang blog org lain lagi best..

and,
selalu up date..

tak palah..
even blog aku nie,
tak de maklumat atau benda2 yang boleh dijadikan iktibar..

ade aku kisah??

terpulanglah kan..



~




kebelakangan nie,

rasa letih je..

mcm tak cukup tido pun ade..

harap dapat lah mlm nie tido cukup..

urm..

ok, that all~..

nite my blog...





( pas bace nie, bleh lah bace blog org lain lak ye.. yang ade maklumat and yang lagi best..)




Wednesday, March 16, 2011

12 daYs (without you)

rasa lama tak on9..
hari nie dah hari ke 12..

baru 12 hari nie,
tapi aku rasa dah lama sangat2 lah..
apsal lah ye..
nak cakap pun susah haha

biasa lah kan,
bak kata org,
mula2 bercinta memang mcm nie..

tapi,
ni bukan mula2 dah nie..

dah lama bercinta,
sama je..

aku harap lah kan,
perasaan nie akan kekal,
sampai bila2..


~


petang nie,
entah ape lah,
mak cik hanis nie buat dengan maktok
dia..

sampai tak mesej aku nie..
hehe

ade lah tuh diorg buat ape tah,
tapi saje diam2..

jab ag nak kacau lah..
haha
kot maktok dia tak bagi mesej2 kan,
sebab suh teman dia ja kat mah..

maklumlah,
diorg dah duduk rumah berdua,
ade lah tuh aktiviti diorg..

harap aktiviti diorg banyak kat dapur..

bagi maktok dia AJAQ
ckit cucu dia tuh rajin2 masuk dapuq..

hahaha

biar dia rajin nak masak nanti..
sebab aku suka makan!

malam ne nak lepak secret recipe lah,
nak study kot..

sambil lepak2 kat ctu..
nak siap kan asigtment..
cm tak caye je kan..
hahaha

tapi, ape2 pun, aku kena
rajin..
sebab minggu depan dah last kelas..

pastu, sedia untuk exam final
sem 5..

aduh,
rasa kejab je..
pejam celik,
pejam celik,
dah nak abis sem 5..

nanti mesti rindu kehidupan kat mahsa nie..

walau pun kehidupan kat cni,
mcm ****,

tapi aku selalu have fun je..
(banyak kenangan)

banyak aku belajar..

so,
aku harap hidup aku lepas nie..
jadi makin baik..
and, rajin2 nak study..

dulu, masa sem 1...
aku.....
hahahaha!!

segan nak mengaku,
sebenar nye,
masa sem 1,
aku selalu bangun awal pagi,
selalu belek2 nota,
buat tuto..

kadang2 suka buat nota kecik2..

sekarang nie nape lah dah malas!!
nie pemalas dari nun jauh sana datang..
pemalas takat unta padang pasir da..

plus++ lagi,
ketegaq bijik!!
hahaha

memang pointer drop lah haha

harap sem nie dapat naik kan lagi pointer hehe

cayok2!!!


~


i have song for u syg..
hope u like it..

mybe, shah tak penah tulis lagu untuk syg,
tak penah nyanyi tuk syg,
tak penah main kan tuk syg..

bukan sebab ape,
cuma shah tak de bakat..

shah cube ape yang patut untuk bhgiakan kamu tau..

itu janji kita.. atau, janji saya :)


DEALOVA

Aku ingin menjadi mimpi indah, dalam tidurmu..
Aku ingin menjadi sesuatu, yang mungkin bisa kau rindu..
Karena, langkah merapuh, tanpa dirimu
Oh karena, hati telah letih

Aku ingin menjadi sesuatu, yang selalu bisa kau sentuh
Aku ingin kau tahu bahawa ku, selalu memujamu
Tanpamu, sepinya waktu, merantai hati
Oh bayangmu, seakan-akan


Kau seperti nyanyian dalam hatiku
yang memanggil, rinduku, padamu oo~…
Seperti udara yang ku hela kau se-lalu, ada


Hanya dirimu yang bisa, membuatku tenang
Tanpa dirimu aku me-rasa, hilang
dan sepi, dan sepi

~~~~~

Selalu ada, kau selalu ada
Selalu ada, kau selalu ada



love u dear~ muah!!!

Monday, March 14, 2011

10 daYs (without you)

hari nie dah hari ke
sepuluh dia kat penang..

and,
dalam masa sepuluh hari nie banyak ngat
aktiviti yang aku buat..

mcm2 untuk hilang kan bosan nie..

tapi, sampai aku buat dia lak yang bosan..
sebab klu aku kuar,
aku tak dapat sangat nak mesej dia..

sian dia..

sampai buat muka sedih dah hehe

tapi comel!!!!

comel sangat!!


hahaha

mcm menghiburkan hati ade jugak..

lama tak tgk dia dah..
makin terang ke,
makin kelam ke..

atau, makin debab..

jumaat nie dia gerak balik kl..
so, aku harap dapat lah jumpa dia walau curi2..
(sebab knp kena jumpa curi2, terpaksa dirahsiakan)
hehehe


~


semalam dah berjaya menawan

Gunung Tok Wan..

alhamdulilah..
semua berjalan lancar..
cume ade member sorang pengsan..
tu pun sebab dia tak makan ape2..

pasni, klu ade peluang nak pegi lagi..
sebab mcm mencabar fizikal dan mental..

dah banyak kali kami nak give up..
tapi, sebab kan semangat nak tau ape ade kat atas tuh..
buat kan kami nak naik dan sunguh2 nak naik!

alhamdulilah lagi,
sebab aku org first yang sampai..
diorg sengaja aku tinggal kan hehe


~


masa otw nak balik tuh..
ngantuk sangat2..
sampai nak tetido atas motor..
bpe kali berenti kat stesen minyak..
sampai kami org last sampai kolej..

alhamdulilah,
bila dah sampai kolej lebih kurang pukul 5 ptg mcm tuh,
aku mandi2 and siap untuk tido..

tido punye sedap,
sampai pkl 9 pagi baru aku bangun..
nasib bangun tuh,
klu tak bangun?? huhu

sian hanis syuhaida hehehe


sepanjang hari2 lepas nie,
memang aku sibuk sangat..
sampai ade yang komplain dah..

i have no time for her~

hahahahahaha

tergelak kejab masa bace dia mesej..
sangat2 cumel!!

bukan mcm tuh lah syg :D

shah selalu ingat syg tau :)

muah3XX!! sayang dia..

dah2,


shah ade je nie.. tak main jauh2 pun.. dekat je nie hah~

rindu kamu tau!!

take care all.....